Optimum 14+ is een project waar de jongeren competente ‘STEM-ambassadeurs’ worden door vele ontwikkelingsdoelen te bereiken, zoals camera- en geluidstechnieken, (praktijkgerichte) STEM-technieken, handvaardigheden, interview-, beeldvormings-, trendsettings-, sensibiliserings-, editingtechnieken, sociale vaardigheden, werken met sociale media, mediawijsheid, stimuleren van ondernemerschap en programmeren. Het is inderdaad een all-round project, waar vele STEM-competenties verweven zijn doorheen de trajecten en workshops. 

Ons opzet is om belangrijke thema’s en uitdagingen (digitalisering, circulaire economie, energie en klimaat) bottom-up aan te pakken. De jongeren hebben grote en belangrijke bijdragen te leveren in de keuzes van de workshops en trajecten.

Dit project is een 'Teach the Teachers-project', versie 2.0. We leren de jongeren hun kennis te verspreiden naar een groter publiek i.p.v. naar enkelingen. Dit doen we door kortfilmpjes te maken over de trajecten heen en deze te verspreiden naar onze stadsgenoten, van jong tot oud. Humor is onze grootste wapen in deze zoektocht naar win-win. 

 

Deze uitdaging gaan we aan met verschillende partners. Onze voornaamste partners zijn ervaren en erkende STEM Academies, nl. Link in de Kabel en PXL STEM Academie. Daarnaast betrekken we ook ervaren personen uit de bedrijfswereld erbij.

Het bedrijf XSP stelt haar atelier en werkmannen ter beschikking en regisseur Ayby Cetin zal de jongeren begeleiden in de wereld van camera- en filmtechnieken. 

 

Iedereen heeft er baat bij: de jongeren én de stadsgenoten van Genk. Als deze primeur goed zou aanslaan, kan dit project gemakkelijk overgeheveld worden naar andere Vlaamse steden. 

De drie trajecten van Optimum 14+:

 

1) Digitalisering:
De leerlingen krijgen handvatten aangereikt in digitalisering dankzij de thema’s: 

  • ‘Virtueel leven’: Virtual Reality, Fake news factory en Kortfilm,...
  • ‘Wij digitaliseren ons leven’: Kodu game lab, iComins, Codey Rockey, mBot, Sam Labs,...
  • ‘Ondernemend digitaliseren’: James, Robots to the rescue, Drones, Tinckercard, 3D-printen, Laser,...
  • ‘Videotechnieken’: na ieder traject wordt er een kortfilm gemaakt door de jongeren om het traject voor te stellen aan de ouders en burgers. Deze kortfilms worden online geplaatst zodat anderen geïnspireerd kunnen worden.


2) Circulaire economie:
In het bedrijfsatelier van XSP zullen de leerlingen voornamelijk hun handen uit de mouwen te steken voor allerlei klusjes, zoals herstellen van fietsen, herstellen van oude toestellen, (de)monteren van oude pc’s,… Hiermee leren ze de gesloten kringlopen waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen.

3) Energie en klimaat:
Naast de STEM-technieken zullen de jongeren de straat opgaan om de burgers te sensibiliseren en te ondersteunen om deze uitdagingen aan te pakken. Hiervoor gebruiken we 4 cameratechnieken, nl. sociale experimenten, verborgen camera, straatinterviews en quizvragen (o.a. rond milieubewustzijn, duurzame energie, energiebesparing,…). Ze hebben reeds workshops gekregen in het voortraject. Deze opnames zullen ze in verschillende stijlen editen en wekelijks posten via onze sociale mediakanalen van Optimum Limburg (Instagram, TikTok en Facebook).


Prijs: GRATIS

Dagen: nog te bepalen voor 2023-2024

Locatie: Bijlkestraat 26, 3600 Genk/Sledderlo